Menu Sluiten

Reddingsbrigade De Streek

Reddingsbrigade De Streek is opgericht op 1 mei 1973. De vereniging heeft ongeveer 130 leden. Alle Instructeurs en Lifeguards zijn vrijwilliger. Voor de financiering zijn wij afhankelijk van gemeentelijke subsidies, sponsors en giften. Lees meer over financiële ondersteuning op de pagina sponsoring.

Doelstelling
De vereniging heeft ten doel hulp te verlenen aan drenkelingen en het voorkomen van ongevallen in en om het water.

We bereiken dit doel door onder andere:

  • De zelfredzaamheid in het water te vergroten door mensen op te leiden tot Lifesaver en Lifeguard;
  • Het toezicht houden en/of het verzorgen van Eerste Hulp bij evenementen in, op en langs het water;
  • Het stimuleren van het bewustzijn bij (lokale) burgers, overheden en particuliere organisaties dat veiligheid in, op en langs het water niet vanzelf ontstaat. Dit doen wij onder andere door het geven van voorlichting of advies;
  • Het ondersteunen van en samenwerken met andere (lokale) organisaties in hun rol om de veiligheid in, op en langs het water te vergroten, middels o.a. opleidingen, advies, planvorming en uitvoering van hulpverleningsactiviteiten.

Bestuur
Het bestuur bepaalt het beleid van de vereniging, verzorgt de financiën en regelt zaken die niet direct met de opleidingen en evenementen te maken hebben. De bestuursleden worden op de Algemene Ledenvergadering gekozen en benoemd voor drie jaar, waarna zij zich herkiesbaar kunnen stellen.
Het bestuur kan, onder zijn verantwoordelijkheid, bepaalde onderdelen van zijn taak laten uitvoeren door speciale werkgroepen.

Het huidige bestuur van Reddingsbrigade De Streek bestaat uit:
Voorzitter: Bob Koelman
Secretaris: Maureen Vreeker
Penningmeester: Mark Boukens
Afgevaardigde Commissie Zwemmend Redden (CZR): Evelien Broersen
Afgevaardigde Commissie Waterhulpverlening en Rampenbestrijding (CWR): Arie Sijm
Afgevaardigde Commissie Beheer Gebouw (CBG): Anton Gorter
Afgevaardigde Commissie Festiviteiten (CF):
Afgevaardigde Commissie Promotie & Reclame (CPR): Meindert Buijsman
Portefeuillehouder Commissie Veilig Sportklimaat (CVS): Hanneke Sasbrink-Ruitenberg

Commissies
Het bestuur wordt in het werk ondersteund door diverse commissies die taken en/of werkzaamheden uitvoeren.

Commissie Zwemmend Redden (CZR)
De belangrijkste taken van de CZR zijn de trainingscoördinatie van het Zwemmend Redden, het organiseren van de examens voor brevetten en diploma’s Zwemmend Redden van Reddingsbrigade Nederland, het organiseren van of deelnemen aan wedstrijden en het geven van theorielessen Zwemmend Redden.

Commissie Waterhulpverlening & Rampenbestrijding (CWR)
De belangrijkste taken van de CWR zijn de coördinatie van praktijk en theorielessen. Het organiseren van de examens voor brevetten en diploma’s Varend Redden van Reddingsbrigade Nederland. Organiseren van of deelnemen aan wedstrijden en prestatietochten Varend Redden e.d. Diverse bewakingscoördinaties en het organiseren van oefeningen. Tevens het verbreden van kennis d.m.v. uitwisseling met andere verenigingen binnen Reddingsbrigade Nederland.

Commissie Festiviteiten (CF)
De commissie Festiviteiten zorgt voor het organiseren, van voorbereiding tot uitvoering, van de evenementen. Per evenement wordt er een coördinator aangewezen.

Commissie Beheer Gebouw (CBG)
De belangrijkste taken van de Commissie Beheer Clubgebouw (CBC) zijn het onderhoud en eventuele reparaties aan het clubgebouw De Bink. De coördinatie van het gebruik door de Reddingsbrigade en de huurders. Het schoon houden van het clubgebouw en de directe omgeving.

Commissie Promotie & Reclame (CPR)
De commissie zorgt ervoor dat de reddingsbrigade bekend wordt en blijft. De CPR promoot de vereniging, verzorgt de ledenwerving en publiceert activiteiten van de reddingsbrigade op social media, in de krant en op de website.

Reddingsbrigade Nederland
Er zijn in Nederland ongeveer 166 reddingsbrigades die samen ongeveer 21.000 leden hebben. Reddingsbrigades zijn vooral bekend door hun hulpverlening in de zomermaanden bij het strand en de waterrecreatiegebieden. Per reddingsbrigade is het verschillend welke taken er worden uitgevoerd. Grofweg zijn er drie aandachtsgebieden: opleidingen, waterhulpverlening (toezicht, hulpverlening en inzet Nationale Reddingsvloot) en Lifesavingsport.

Alle reddingsbrigades zijn aangesloten bij een overkoepelende bond: Reddingsbrigade Nederland (KNBRD).