Menu Sluiten

Word ook lid!

Wil je weten wat we allemaal doen bij de reddingsbrigade? Luister dan naar het verhaal van Binkie die in een leuke animatiefilm vertelt over zijn eerste jaar bij Reddingsbrigade De Streek.

OOK JIJ KAN LID WORDEN!

Misschien heb je pas kennis gemaakt met de reddingsbrigade, tijdens de Open Dag Waterrecreatie, de Zwem4daagse of bij een andere gelegenheid. Of heb je net je B- of C-diploma gehaald? Leuk dat je interesse hebt in Reddingsbrigade De Streek.

Reddingsbrigade is een bijzondere tak van de zwemsport. Een goede conditie en zwemvaardigheid zijn belangrijk en worden goed getraind. Maar de reddingsbrigade is meer dan de zwemslagen trainen. Je oefent ook het redden van drenkelingen. Door de oefeningen in het redden ben je veel ‘met elkaar’ bezig. Gezelligheid en saamhorigheid zijn bij ons dan ook heel belangrijk. Door het sociale karakter van de vereniging voelt iedereen zich bij de reddingsbrigade prima thuis. Wij zijn een vereniging waar de individuele wedstrijdprestaties minder belangrijk zijn. Toch zijn er wedstrijden, tegen andere reddingsbrigades of binnen de club. Maar ook dan gaat het vooral om de sfeer en het groepsgevoel. Meedoen aan wedstrijden is niet verplicht.

Hou je van zwemmen en water dan is de reddingsbrigade echt iets voor jou!

Reddingsbrigade is leuk en leerzaam en eigenlijk ook best wel stoer. Wil je iets met zwemmen doen dan zien we je graag. Om lid te worden moet je minstens 5 jaar oud zijn en in het bezit zijn van het NPZ-diploma B (van het Zwem-ABC). Wij kijken in welke groep nieuwe leden het best passen. Er wordt rekening gehouden met de geoefendheid en de leeftijd.

 Van JUNIOR REDDER tot LIFEGUARD

Reddingsbrigade De Streek traint op zaterdagmiddag in zwembad De Kloet in Grootebroek. Elk jaar, in april/mei, wordt er afgezwommen voor de brevetten en diploma’s van Reddingsbrigade Nederland. In principe start je voor Junior Redder 1. Bij de eerste brevetten leer je vooral jezelf in veiligheid te brengen. Daarna leer je hoe je een ander redt en bij de hogere diploma’s ga je een reddingsactie organiseren. Door de oefeningen word je een heel goede zwemmer en leer je omgaan met reddingsmiddelen. Veel reddingsmiddelen gebruik je vanaf de kant door te werpen, bijvoorbeeld een reddingsboei. Voor de hogere diploma’s worden ook theorielessen gegeven om kennis te krijgen van o.a. strand, rivieren en ijs.

In juni trainen we een keer in het buitenwater bij De Bink. Want buitenwater is toch anders dan het zwembad. We gaan daar kantreddingen doen en met mooi weer misschien ook een beetje zwemmen. De jongste leden maken ook voor het eerst kennis met het varen en redden met een reddingsboot en leer je omgaan met de portofoon. De reddingsbrigade heeft 2 speciale boten voor het redden van slachtoffers. Als je langer lid bent kun je naast het zwemmen de opleiding Varend Redden gaan volgen. Door training en (landelijke) oefeningen word je opgeleid tot waterhulpverlener (Lifeguard). De reddingsbrigade kan ingezet worden bij watersnood en dijkdoorbraken of bij een ernstige vrees daarvoor. Reddingsbrigades worden veel ingezet voor het beveiligen van stranden en recreatiegebieden en voor de veiligheid bij water(sport)evenementen zoals de intocht van Sint Nicolaas en openwaterzwemwedstrijden.

In de basis zijn we zwemclub waarbij je op een heel leuke manier met zwemmen bezig bent. Een prima vervolg op je zwemlessen!

MEER INFORMATIE

Voor het zwemmen heb je gewone zwemkleding nodig. Daarnaast zwemmen we met zwemvliezen. De eerste training van de maand zwemmen we gekleed. Wat voor kleren je aan moet en wat de eisen voor de zwemvliezen zijn zie je bij zwemmend redden, gekleed zwemmen.

De contributie voor het seizoen 2023 – 2024 is vastgesteld op € 82,50. De contributie bij aanvang van het lidmaatschap (eerste seizoen) is € 94,50. Daarvoor ontvang je tevens een T-shirt van RB De Streek. Vanaf het derde (betalende) lid uit één gezin is de contributie € 43,75.

Als je meer informatie wilt, mail dan naar zwemmendredden@rbdestreek.nl. Het is eigenlijk altijd wel mogelijk om een keer mee te zwemmen om te kijken of je het reddingszwemmen leuk vindt. Om mee te zwemmen vragen we je naam, leeftijd en aantal zwemdiploma’s / zwemervaring te mailen naar meezwemmen@rbdestreek.nl. We kunnen dan kijken wanneer het mogelijk is om mee te zwemmen. Het lukt niet altijd om je meteen in de juiste groep te plaatsen omdat sommige groepen al vol zitten of omdat we vlak voor de examens zitten.

Als je lid wilt worden dan wordt bekeken in welke groep je zou kunnen starten en of je direct kunt starten of na de examens (in april/ mei) lid kan worden. Lid worden kan door het inschrijfformulier uit te printen, in te vullen en in te leveren op het bad tijdens de training of bij één van de adressen die op het inschrijfformulier staat.

Elke zaterdag van 16.00 uur tot 18.30 uur (de jongste groep zwemt tot 16.50 uur) zijn wij in zwembad de Kloet. Wij verzamelen in de hal om 15.45 uur, om 16.10 uur doen wij de toegangsdeur dicht, dus kom op tijd anders sta je voor een vaste deur. Kijk ook even in de Agenda of wij niet toevallig iets anders hebben op zaterdag.