Menu Sluiten

Zwemmend Redden

Commissie Zwemmend Redden (CZR)

De belangrijkste taken van de Commissie Zwemmend Redden (CZR) zijn de trainingscoördinatie van het Zwemmend Redden, het organiseren van de examens voor brevetten en diploma’s Zwemmend Redden van Reddingsbrigade Nederland, het organiseren van of deelnemen aan wedstrijden en het geven van theorielessen Zwemmend Redden.

De commissie zwemmend Redden is bereikbaar via de mail: zwemmendredden@rbdestreek.nl.

De Commissie Zwemmend Redden stelt de groepen samen en deelt de instructeurs in bij een geschikte groep. Ook begeleiden zij de instructeurs aan het bad. Om de kwaliteit van de lessen op peil te houden organiseren zij bijscholing en uitleg over nieuwe inzichten en eisen aan diploma’s. Ook regelen zij de hogere opleidingen, bv. om instructeur te worden. De theorielessen die nodig zijn voor de brevetten en diploma’s worden door de CZR gegeven.

Om het niveau van de trainingen hoog te houden wordt de 80% regeling bij gehouden aan het bad. Waar nodig wordt contact opgenomen als een lid te weinig trainingen heeft gevolgd.

De CZR regelt ook de examenzaken. Aanvraag van de examens bij de Bond, ontvangst van de in te leveren papieren en de administratie op de dag van het examen.

Jaarlijks regelt de CZR voor alle jongere leden een training mond-op-mondbeademing.

De buitentraining aan het eind van het seizoen wordt door de CZR samen met de Commissie Waterhulpverlening & Rampenbestrijding georganiseerd bij het clubhuis.

Mocht je nog vragen hebben dan horen wij dat graag.

Reddingsbrigade De Streek traint wekelijks op zaterdagmiddag in Zwembad De Kloet in Grootebroek. De trainingen staan onder leiding van gediplomeerde instructeurs en instructrices. Er wordt getraind op zaterdagmiddag in drie verschillende groepen:

Eerste uur (16.00 – 16.50 uur):

  • JUNIOR REDDER 1 t/m 4
  • ZWEMMEND REDDER 1 & 2

  • Tweede uur (16.50 – 17.40 uur):

  • ZWEMMEND REDDER 3 & 4
  • LIFESAVER 1 t/m 3
  • Derde uur (17.40 – 18.30 uur):

  • RECREATIEF
  • LIFEGUARD ZWEMBAD
  •  

    Om mee te kunnen doen aan de examens Zwemmend Redden moet je minstens 80% van de trainingen tot de examens gevolgd hebben. Indien van tevoren bekend is dat je één of meer trainingen moet missen, meldt dit dan. Dit is belangrijk omdat, bij het opgeven voor de examens voor modules, brevetten en diploma’s, door de CZR rekening wordt gehouden met het aantal keren dat je hebt gemist. In bijzondere gevallen kan van de 80%-regeling worden afgeweken. Hierover beslist de CZR.

    De laatste weken van het seizoen, na de examens, wordt er getraind in twee groepen van elk drie kwartier (van 16.00 – 16.45 en van 16.45 – 17.30 uur). Informatie hierover wordt op het ‘Eindejaarsbriefje’ bekend gemaakt.

    Afmelden voor de trainingen is belangrijk i.v.m. de 80%-regeling. Afmelden voor de trainingen in het zwembad (Zwemmend Redden) doe je bij voorkeur door een e-mail te sturen naar afmelden@rbdestreek.nl. Afmelden voor een training kan uiterlijk zaterdag vóór 15.00 uur. Zaterdagmiddag tussen 16.00 en 18.30 uur zijn wij, uitsluitend voor bijzondere en spoedeisende zaken, telefonisch bereikbaar op nummer 0228-517586 (verenigingsnummer De Kloet).

    Ouders mogen bij de trainingen en examens aanwezig zijn om te kijken. Wilt u tijdens de trainingen geen contact zoeken met uw of andere kinderen. Indien u andere kinderen meeneemt, welke geen lid zijn, zorgt u er dan voor dat deze de trainingen niet ongunstig beïnvloeden.

    Indien u meer informatie wilt, kom dan gerust eens langs op één van de trainingen!

    Het is niet toegestaan om met buitenschoenen in het zwembad te zijn. Neem daarom slippers of schoenhoezen mee.

    HET IS MAAR DAT JE HET WEET, DE EERSTE VAN DE MAAND ZWEMMEN WE GEKLEED!

    Iedere eerste training van de maand zwemmen we gekleed. Dit geldt voor alle groepen. Maar niet elke groep zwemt met dezelfde kleding.

    Kleding eisen voor de groepen tot en met Junior Redder 4

  • Badkleding
  • T-shirt, blouse of hemd met mouwen
  • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
  • Regen/ windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
  • Schoenen (plastic, leren of sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder stevige zool, denk aan ballet-, turn- of surfschoenen, zijn niet toegestaan).
  •  

    Kleding eisen voor de groepen Zwemmend Redder 1 tot en met Life Saver 3:

  • Badkleding
  • T-shirt, blouse of hemd met mouwen
  • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
  • Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/ blouse een jurk met lange mouwen of rok/ blouse met lange mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken.

     

    Kleding eisen voor de groepen Lifeguard Pool en Junior Lifeguard Pool:

  • Badkleding
  • T-shirt, blouse of hemd met (korte) mouwen
  • Lange broek
  •  

    De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn. Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals duikbrillen zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan (met uitzondering van de onderdelen waar wordt gesproken over geblindeerde bril (tempered glass)). Duikbrillen (tempered glass), waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatie (zie artikel 1.4) en zijn geheel voor eigen risico.

     

    Zwemvliezen

    We trainen ook met zwemvliezen. Dit is om een betere beenslag te krijgen maar vooral erg belangrijk voor de conditie. Elke training moet je zwemvliezen meenemen. Dit zijn normale zwemvliezen van maximaal 60 cm (bij volwassenenmaat vliezen). TIP: de vliezen moeten geschikt zijn voor chloorwater. Spoel ze na de training goed af onder de douche, dan blijven ze in goede staat. Bij VOOR LEDEN/KORTINGPAS staan winkels die geschikte zwemvliezen verkopen. Prijsindicatie: 25,00 tot 50,00. Maar kijk eerst op onze eigen Marktplaats, misschien zijn de juiste vliezen voor een ander wel te klein geworden en worden ze aangeboden!

    LET OP

    Vanaf 1 februari tot de examens trainen we iedere week gekleed. Dan moet je zowel de kleding als de zwemvliezen iedere week meenemen.

    Probeer iedere training op tijd aanwezig te zijn: ongeveer 10 à 15 minuten van te voren. Het omkleden gebeurt in één van de grote kleedkamers van het zwembad. Elk uur heeft zijn eigen kleedkamer. U mag uw kind natuurlijk helpen als dat nodig is maar houdt u er rekening mee dat ook volwassen leden zich hier omkleden.

     

    GEEN SCHOENEN IN DE KLEEDRUIMTES

    Voor de grote kleedkamers staan banken. De bedoeling is dat je hier je schoenen uittrekt voordat je de kleedkamer ingaat. Deze maatregel is ingesteld om inlopen van vuil in de kleedkamers te voorkomen. We hopen dat iedereen hieraan mee zal werken, zodat we allemaal kunnen genieten van een schone kleedkamer.

     

    KLUISJES

    Er zijn kledingkluisjes. Deze kluisjes werken door middel van een muntstuk van € 0,50, die bij vertrek weer retour komt. Het kost dus geen geld. Wij stellen het gebruik van de kluisjes niet verplicht. We stellen ons als vereniging niet aansprakelijk als er kleding of andere (waardevolle) spullen worden vermist tijdens de training. Ieder blijft verantwoordelijk voor zijn eigen spullen.

    Voor zover mogelijk sluiten wij het bad tijdens de training af voor bezoekers van buitenaf, maar voor de aanvang van de training is de deur een tijdje open en hebben wij niet altijd zicht op wie er binnen komt. Neem dus geen waardevolle voorwerpen mee of bepaal voor jezelf of je een kluisje wilt gebruiken.