Menu Sluiten

Zwemmend Redden

Reddingsbrigade De Streek traint wekelijks op zaterdagmiddag in Zwembad De Kloet in Grootebroek. De trainingen staan onder leiding van gediplomeerde instructeurs en instructrices. Er wordt getraind op zaterdagmiddag in drie verschillende groepen:

Eerste uur (16.00 – 16.50 uur):

 • JUNIOR REDDER 1 t/m 4
 • ZWEMMEND REDDER 1

 • Tweede uur (16.50 – 17.40 uur):

 • ZWEMMEND REDDER 2 t/m 4
 • LIFESAVER 1 t/m 3
 • Derde uur (17.40 – 18.30 uur):

 • RECREATIEF
 •  

  Om mee te kunnen doen aan de examens Zwemmend Redden moet je minstens 80% van de trainingen tot de examens gevolgd hebben. Indien van tevoren bekend is dat je één of meer trainingen moet missen, meldt dit dan. Dit is belangrijk omdat, bij het opgeven voor de examens voor modules, brevetten en diploma’s, door de CZR rekening wordt gehouden met het aantal keren dat je hebt gemist. In bijzondere gevallen kan van de 80%-regeling worden afgeweken. Hierover beslist de CZR.

  De laatste weken van het seizoen, na de examens, wordt er getraind in twee groepen van elk drie kwartier (van 16.00 – 16.45 en van 16.45 – 17.30 uur). Informatie hierover wordt bij het examen in april op het ‘Eindejaarsbriefje’ bekend gemaakt.

  Afmelden voor de trainingen is belangrijk i.v.m. de 80%-regeling. Afmelden voor de trainingen in het zwembad (Zwemmend Redden) doe je bij voorkeur door een e-mail te sturen naar afmelden@rbdestreek.nl. Afmelden voor een training kan uiterlijk zaterdag vóór 15.00 uur. Zaterdagmiddag tussen 16.00 en 18.30 uur zijn wij, uitsluitend voor bijzondere en spoedeisende zaken, telefonisch bereikbaar op nummer 0228-517586 (verenigingsnummer De Kloet).

  Ouders mogen bij de trainingen en examens aanwezig zijn om te kijken. Wilt u tijdens de trainingen geen contact zoeken met uw of andere kinderen. Indien u andere kinderen meeneemt, welke geen lid zijn, zorgt u er dan voor dat deze de trainingen niet ongunstig beïnvloeden.

  Indien u meer informatie wilt, kom dan gerust eens langs op één van de trainingen!

  Het is niet toegestaan om met buitenschoenen in het zwembad te zijn. Neem daarom slippers of schoenhoezen mee.

  HET IS MAAR DAT JE HET WEET, DE EERSTE VAN DE MAAND ZWEMMEN WE GEKLEED!

  Iedere eerste training van de maand zwemmen we gekleed. Dit geldt voor alle groepen. Maar niet elke groep zwemt met dezelfde kleding.

  Kleding eisen voor de groepen tot en met Junior Redder 4

 • Badkleding
 • T-shirt, blouse of hemd met mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
 • Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
 • Schoenen die het vrij buigen van de voet niet of minder goed mogelijk maken.
 •  

  Kleding eisen voor de groepen Zwemmend Redder 1 tot en met Life Saver 3:

 • Badkleding
 • T-shirt, blouse of hemd met mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan) Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met mouwen of rok/blouse met mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken.
 •  

  Kleding eisen voor de groepen Lifeguard Pool en Junior Lifeguard Pool:

 • Badkleding
 • T-shirt, blouse of hemd met (korte) mouwen
 • Lange broek
 •  

  De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn. Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals duikbrillen zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan (met uitzondering van de onderdelen waar wordt gesproken over geblindeerde bril (tempered glass)). Duikbrillen (tempered glass), waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatie (zie artikel 1.4) en zijn geheel voor eigen risico.

   

  Zwemvliezen

  We trainen ook met zwemvliezen. Dit is om een betere beenslag te krijgen maar vooral erg belangrijk voor de conditie. Elke training moet je zwemvliezen meenemen. Dit zijn normale zwemvliezen van maximaal 60 cm (bij volwassenenmaat vliezen). TIP: de vliezen moeten geschikt zijn voor chloorwater. Spoel ze na de training goed af onder de douche, dan blijven ze in goede staat. Bij VOOR LEDEN/KORTINGPAS staan winkels die geschikte zwemvliezen verkopen. Prijsindicatie: 25,00 tot 50,00. Maar kijk eerst op onze eigen Marktplaats, misschien zijn de juiste vliezen voor een ander wel te klein geworden en worden ze aangeboden!

  LET OP

  Vanaf 1 februari tot de examens trainen we iedere week gekleed. Dan moet je zowel de kleding als de zwemvliezen iedere week meenemen.

  Probeer iedere training op tijd aanwezig te zijn: ongeveer 5 à 10 minuten van te voren. Het omkleden gebeurt in één van de grote kleedkamers van het zwembad. Elk uur heeft zijn eigen kleedkamer. U mag uw kind natuurlijk helpen als dat nodig is maar houdt u er rekening mee dat ook volwassen leden zich hier omkleden.

   

  GEEN SCHOENEN IN DE KLEEDRUIMTES

  Voor de grote kleedkamers staan banken. De bedoeling is dat je hier je schoenen uittrekt voordat je de kleedkamer ingaat. Deze maatregel is ingesteld om inlopen van vuil in de kleedkamers te voorkomen. We hopen dat iedereen hieraan mee zal werken, zodat we allemaal kunnen genieten van een schone kleedkamer.

   

  KLUISJES

  Er zijn kledingkluisjes. Deze kluisjes werken door middel van een muntstuk van 50 eurocent, die bij vertrek weer retour komt. Het kost dus geen geld. Wij stellen het gebruik van de kluisjes niet verplicht. We stellen ons als vereniging niet aansprakelijk als er kleding of andere (waardevolle) spullen worden vermist tijdens de training. Ieder blijft verantwoordelijk voor zijn eigen spullen.

  Voor zover mogelijk sluiten wij het bad tijdens de training af voor bezoekers van buitenaf, maar voor de aanvang van de training is de deur een tijdje open en hebben wij niet altijd zicht op wie er binnen komt. Neem dus geen waardevolle voorwerpen mee of bepaal voor jezelf of je een kluisje wilt gebruiken.

  Taken van de Commissie Zwemmend Redden (CZR)

  Er zijn wel eens zaken waar je vragen over hebt. Om een beetje te weten bij wie je dan moet aankloppen staan hieronder de leden van de Commissie Zwemmend Redden (CZR) en wat ze zoal doen.

   

  TECHNISCHE LEIDING: SANDRA MOLENAAR en KOEN GORTER

  Sandra is de Technisch Leider van de reddingsbrigade op het gebied van Zwemmend Redden. Koen is plaatsvervangend Technisch Leider. Zij hebben de leiding over de Commissie Zwemmend Redden (CZR) en de instructeurs. Samen met de andere CZR-leden stellen zij de groepen samen en delen ook de instructeurs in bij een geschikte groep. Daarnaast begeleiden zij de instructeurs in het lesgeven. Zij dragen ook zorg voor de kwaliteit van het lesgeven, bijv. door bijscholing en uitleg over nieuwe inzichten en eisen aan diploma’s. Zij regelen tevens alle zaken die te maken hebben met de hogere opleidingen. Zij regelen ook de theorielessen voor brevetten en diploma’s.

   

  EXAMENZAKEN, ARBO: MAARTEN BRANDSMA

  Maarten zorgt voor alle examenzaken. Hij neemt alle examenbescheiden in ontvangst, vraagt de examens aan en regelt de examen-administratie. Maarten houdt zich ook bezig met alle zaken rondom arbeidsomstandigheden op het gebied van zwemmend redden en onderhoudt contact hierover met de arbo-functionaris van het bestuur en van de CVR.

   

  WEDSTRIJDEN: ANNEKE MOLENAAR en BAS SMIT

  Anneke en Bas regelen alle zaken die te maken hebben met wedstrijden, marathons e.d. Zij zoeken de ploegen bij elkaar, ontvangen het inschrijfgeld, schrijven de ploegen in, regelen het vervoer en zorgen voor voldoende voorbereiding van de ploegen. Anneke zit in het bestuur namens de commissie.

   

  COMMUNICATIE: KOEN GORTER

  Koen zorgt voor alle communicatie van de CZR naar de leden. Hieronder valt ook het actueel houden van de website vanuit de CRZ.

   

  ALGEMEEN EN HBO: NIENKE HAAIMA en EVELIEN BROERSEN

  Nienke en Evelien doen de organisatie rondom de HBO (hogere bondsopleidingen zoals b.v. de instructeurs opleidingen). Nienke regelt de mond-op-mondbeademingstraining. Beide ondersteunen de CZR met beslissen en organiseren.

   

  IN HET ALGEMEEN: De belangrijkste taken van de Commissie Zwemmend Redden (CZR) zijn de trainingscoördinatie van het Zwemmend Redden, Het organiseren van de examens voor brevetten en diploma’s Zwemmend Redden van Reddingsbrigade Nederland. Organiseren van of deelnemen aan wedstrijden, prestatietochten, marathons e.d. Het geven van theorielessen Zwemmend Redden.